.

U okviru projekta Unapređenja rada sudija i tužitelja - ICEA III, a koji je u sarajevskom Općinskom sudu ušao u IV Fazu implementacije, organizovana je studijska posjeta Okružnom sudu u Varbergu (Švedska) u periodu od 12. do 15. Juna 2022. godine.

Navedenoj studijskoj posjeti prisustvovao je  projektni tim  Općinskog suda u Sarajevu koji su činili sudija Naida Tabaković, predsjednica Parničnog odjeljenja, sudija Amela Balić,  predsjednica Izvršnog odjeljenja, sudija Adi Isaković, zamjenik predsjednice Parničnog odjeljenja te viši referent sudski asistent - daktilografkinja Jasmina Karić. Studijskoj posjeti su osim predstavnika sarajevskog Općinskog suda prisustvovali i timovi Općinskog suda u Travniku i Zenici.

studijskaposjetaSwe1

Plan i program ove posjete, organizovane od strane domaćina u Švedskoj, bio je usmjeren na razmjenu iskustava i mišljenja, a sve u cilju razmjene iskustava radi implementacije navedenog Projekta.

Prilikom posjete članovi projektnog tima imali su priliku upoznati rad Okružnog suda u Varbergu, prisustvovati suđenju i to u građanskom i  krivičnom predmetu te su kroz radionice dodatno usvojili i pozitivne ideje koje mogu primijeniti u svakodnevnom radu Općinskog suda u Sarajevu.

Nakon  studijske posjete projektni tim će kolegama prenijeti pozitivna zapažanja te nastojati, koliko je to moguće,  implementirati iskustva  uz više angažovanje nesudskog osoblja.

U studijskoj posjeti učestvovali su i predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

 

Dobrodošli na web stranicu Općinskog suda u Sarajevu

Na našoj stranici možete pronaći informacije o Općinskom sudu u Sarajevu, organizaciji, nadležnostima, strukturi i o ostalim relevantnim podacima.

Naš rad predstavlja simbiozu pregalaštva i humanosti kako bi  naši klijenti, građani, imali što objektivniju i funkcionalniju uslugu.

Modernizacijom i profesionalnijim pristupom upravljanju i organizaciji rada Općinskog suda nastojimo biti točak promjena u cjelokupnom pravosuđu jer smo svjesni činjenice da je uspjeh Općinskog suda u Sarajevu istovremeno i uspjeh pravosudne i ekonomske reforme u Bosni i Hercegovini.

Vaši komentari, mišljenja i prijedlozi o web stranici su dobrodošli!

Nadam se da ćete posjetom našem web sajtu pronaći sve neophodne informacije koje Vam trebaju.

S poštovanjem,
Janja Jovanović

 

 

 

 

 

stecaj