.

U okviru projekta Unapređenja rada sudija i tužitelja - ICEA III, a koji je u sarajevskom Općinskom sudu ušao u IV Fazu implementacije, organizovana je studijska posjeta Okružnom sudu u Varbergu (Švedska) u periodu od 12. do 15. Juna 2022. godine.

Navedenoj studijskoj posjeti prisustvovao je  projektni tim  Općinskog suda u Sarajevu koji su činili sudija Naida Tabaković, predsjednica Parničnog odjeljenja, sudija Amela Balić,  predsjednica Izvršnog odjeljenja, sudija Adi Isaković, zamjenik predsjednice Parničnog odjeljenja te viši referent sudski asistent - daktilografkinja Jasmina Karić. Studijskoj posjeti su osim predstavnika sarajevskog Općinskog suda prisustvovali i timovi Općinskog suda u Travniku i Zenici.

studijskaposjetaSwe1

Plan i program ove posjete, organizovane od strane domaćina u Švedskoj, bio je usmjeren na razmjenu iskustava i mišljenja, a sve u cilju razmjene iskustava radi implementacije navedenog Projekta.

Prilikom posjete članovi projektnog tima imali su priliku upoznati rad Okružnog suda u Varbergu, prisustvovati suđenju i to u građanskom i  krivičnom predmetu te su kroz radionice dodatno usvojili i pozitivne ideje koje mogu primijeniti u svakodnevnom radu Općinskog suda u Sarajevu.

Nakon  studijske posjete projektni tim će kolegama prenijeti pozitivna zapažanja te nastojati, koliko je to moguće,  implementirati iskustva  uz više angažovanje nesudskog osoblja.

U studijskoj posjeti učestvovali su i predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

 DBAtotic205

Poštovane/i,

Dobrodošli na web stranicu Općinskog suda u Sarajevu. Naš osnovni zadatak je dosljedno sprovođenje principa zakonitosti i ustavnosti te neovisno i transparentno postupanje u svim sudskim postupcima.
Cilj nam je da učesnicima u postupcima koji se provode pred ovim sudom omogućimo kvalitetnu i blagovremenu pravnu zaštitu uz poštivanje principa jednakosti svih pred zakonom kao i uspostavljanje povjerenja građana u objektivno i nepristrasno postupanje sudija u svim predmetima.
Iskreno se nadamo da ćete na našoj web stranici pronaći potrebne informacije, a informacije koje se ne nalaze na istoj, dobiti putem naših telefonskih linija.
Vaša mišljenja, prijedloge i sugestije o web stranici možete dostaviti putem emaila info@oss.ba

S poštovanjem,
Damir Batotić

 

 

 

 

 

stecaj