.

 

Sastanak održan 08.09.2020. godine sa predsjednicama Građanskog odjeljenja sarajevskog Kantonalnog suda i Parničnog odjeljenja Općinskog suda u Sarajevu jedan je od koraka u kontinuiranom nastojanju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) da unaprijedi kvalitet bh. sudova.

Kantonalni sud u Sarajevu i Općinski sud u Sarajevu, zajedno sa Osnovnim sudom u Banjoj Luci i Okružnim sudom u Banjoj Luci, bile su prve institucije u kojim je VSTV BiH implementirao mehanizme usmjerene na poboljšanje kvaliteta rada, a na današnjem sastanku analizirani su postignuti pomaci.

Fokus sastanka bio je na analizi primjene metoda rada usvojenih u okviru saradnje sa sudijama iz Nizozemske i Norveške te do sada postignutim rezultatima u ovim sudovima kroz Projekt unapređenja kvaliteta pravosuđa, kojeg VSTV realizuje uz finansijsku podršku Vlade Norveške, njihove održivosti i mogućnosti primjene pozitivnih praksi u drugim pravosudnim ustanovama u cijeloj BiH.

Sastanku je, uz predstavnike projekta, prisustvovao i viši međunarodni pravni stručnjak te voditeljica projekta ispred Sudskog vijeća Nizozemske, koje aktivno podržava cjelokupan proces reforme pravosuđa kroz Projekt unapređenja kvaliteta pravosuđa, a u čiju je realizaciju uključeno osamnaest sudova iz Bosne i Hercegovine s ciljem razvoja upravljačkih vještine predsjednika sudova i predsjednika sudskih odjeljenja, te unapređenja organizacione kulture u sudovima kroz jačanje timskog rada i razvijanja osjećaja odgovornosti za zajedničke rezultate rada.

Istovremeno, aktivnosti projekta usmjerene su i ka razvoju alata koji pomažu sudijama u efikasnijem provođenju postupka te uspostavljanju mehanizma redovne saradnje između prvostepenih i nadležnih drugostepenih sudova.
Projekt implementira Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) uz finansijsku podršku Vlade Norveške, a u saradnji sa Sudskom administracijom Norveške i Sudskim vijećem Nizozemske.

O dosadašnjim rezultatima, njihovoj održivosti i primjerima pozitivnih praksi, predstavnici projekta i članovi VSTV BiH razgovarat će i sa predsjednicima Općinskog suda u Sarajevu i Kantonalnog suda Sarajevo te organizovati niz posjeta pravosudnim institucijama u BiH, sa ciljem što uspješnijeg nastavka realizacije Projekta unapređenja kvaliteta pravosuđa.

 

Dobrodošli na web stranicu Općinskog suda u Sarajevu

Na našoj stranici možete pronaći informacije o Općinskom sudu u Sarajevu, organizaciji, nadležnostima, strukturi i o ostalim relevantnim podacima.

Naš rad predstavlja simbiozu pregalaštva i humanosti kako bi  naši klijenti, građani, imali što objektivniju i funkcionalniju uslugu.

Modernizacijom i profesionalnijim pristupom upravljanju i organizaciji rada Općinskog suda nastojimo biti točak promjena u cjelokupnom pravosuđu jer smo svjesni činjenice da je uspjeh Općinskog suda u Sarajevu istovremeno i uspjeh pravosudne i ekonomske reforme u Bosni i Hercegovini.

Vaši komentari, mišljenja i prijedlozi o web stranici su dobrodošli!

Nadam se da ćete posjetom našem web sajtu pronaći sve neophodne informacije koje Vam trebaju.

S poštovanjem,
Janja Jovanović

 

 

 

 

 

 

Intervju

1505tvsa

TVSA, Dnevnik 18:30, 5.04.2021.g.

FTV, Federacija danas 29.03.2017.g.


BHT, Politički magazin 22.03.2017.g.


FACE TV, Centralni dnevnik 12.06.2015.g.

 

Bilteni suda

 

bilt24052021

Broj 32, Maj 2021.