AktuelnostiOpćinski sud u SarajevuOdnosi sa javnošćuAktuelni zakoniProjektiKontakt
21.2.2019.
Obavještenje

14.1.2019.
Projekat digitalizacije arhivske građe Registra u sarajevskom Općinskom sudu
Na sastanku su sa predstavnicima „Mikrografije“ dogovoreni detalji u vezi sa početkom implementacije Projekta, određene su prostorije u kojima će se vršiti priprema i skeniranje, a uskoro bi trebalo otpočeti proces digitalizacije.

9.1.2019.
Novoimenovani premijer i ministri KS posjetili Općinski sud u Sarajevu
Premijer je prilikom posjete izjavio da će nova Vlada KS pružiti svu podršku Općinskom sudu u Sarajevu kako bi bio na usluzi građanima na najefikasniji mogući način

15.11.2018.
Općinski sud u Sarajevu najavljuje uspostavu i zamjenu zemljišne knjige za katastarske općine K.O. Sarajevo XIII, K.O. Sarajevo IX, K.O. Vogošća, K.O. Uglješići, K.O. Bioča, i K.O. Ljubnići

12.11.2018.
Demant u vezi sa predmetom Adnan Šerak
Molimo predstavnike medija da objave ovaj demant, a kako bi javnost bila tačno i pravovremeno informisana

9.11.2018.
Održan stručni sastanak sudija Općinskog i Kantonalnog suda u Sarajevu
Organizator i moderator sastanka bila je Janja Jovanović, predsjednica Općinskog suda u Sarajevu koja je govorila o prednostima timskog rada i rezultatima koje je Sud već postigao u odjeljenjima gdje je timski rad ojačan i gdje je saradnja sa Kantonalnim sudom već uspostavljena

28.9.2018.
Za sudije Općinskog suda u Sarajevu održana obuka iz oblasti etike i sprečavanja sukoba interesa
Sprečavanje sukoba interesa u pravosuđu podrazumijeva da javni interes uvijek treba biti na prvom mjestu

17.9.2018.
Norveška delegacija u posjeti Općinskom sudu u Sarajevu
Neke od tema su bile sudska nagodba i njena zastupljenost u ovim sudovima, elektronske baze podataka i način njihovog funkcionisanja, specijalizirana sudska odjeljenja te reforma bh. pravosuđa

9.7.2018.
Predstavljene Smjernice za prevenciju seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja u pravosudnim institucijama BiH
Tokom prezentacije prikazan je kratkometražni film, podijeljen promotivni materijal, a predsjednica Jovanović je upoznala prisutne sa značajem i sadržajem Smjernica

2.7.2018.
Obavještenje o kolektivnom godišnjem odmoru
Uposlenici Općinskog suda u Sarajevu će koristiti godišnji odmor od 16.07. do 10.08.2018. godine

16.2.2017.
Ministar Nenadić i predsjednica Jovanović: Neprihvatljivo je što su komunalna preduzeća u Općinskom sudu prepoznala svoju naplatnu službu
 
Naglašena je potreba nastavka zajedničkog rada na sagledavanju stanja i problema, kao i pokretanja neophodnih izmjena propisa koji bi rasteretili rad suda i omogućili njegovu efikasnost i ekonomičnost u radu
 

Aktivnosti Općinskog suda u Sarajevu i Ministarstva pravde i uprave Kantona Sarajevo, predstojeći prioriteti u radu, potrebe, kao i raspoloživi budžeti za rad ovih institucija u Kantonu Sarajevo teme su o kojima je ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić razgovarao sa predsjednicom ovog suda Janjom Jovanović 13.02.2017. godine. 

Ovom prilikom ministar Nenadić obavijestio je predsjednicu Jovanović o odobrenom Budžetu za rad Općinskog suda u 2017. godini koji će osigurati njegov nesmetan rad i izvršenje svih propisanih zadataka. 

„Nema značajnijih razlika u odnosu na iznose prošlogodišnjih budžetskih pozicija“, naveo je ministar Nenadić koji je putem Vlade Kantona Sarajevo u prošloj godini osigurao realizaciju planiranog Budžeta u svim njegovim stavkama. Naglasio je potrebu nastavka zajedničkog rada na sagledavanju stanja i problema, kao i pokretanja neophodnih izmjena propisa koji bi rasteretili rad sudova i omogućili njegovu efikasnost i ekonomičnost u radu.

 

Predsjednica Jovanović informirala je ministra da je Općinski sud u Sarajevu najveći sud u BiH u kojem trenutno radi oko 500 osoba. Pojedinačno je govorila o radu i problemima Parničnog, Radnog, Porodičnog, Privrednog, Vanparničnog, Izvršnog, Prekršajnog odjeljenja, Odjeljenju registra za upis pravnih lica, ZK uredu i ostalim organizacionim jedinicama. Poseban problem u njegovom funkcioniranju i dalje jeste rješavanje sporova male vrijednosti, gdje se kontinuirano u radu nalazi preko 900.000 predmeta iz oblasti komunalne privrede, tj. tužbi javnih komunalnih preduzeća protiv građana koji ne izmiruju svoje obaveze za pružene komunalne usluge. U tom odjeljenju se također nalazi i povećava broj tužbi upravitelja protiv neplatiša usluga za održavanje i upravljanje zajedničkim dijelovima zgrada u Kantonu Sarajevo. 

„Nakon što je tokom prošle godine riješen značajan broj ovih predmeta, od početka ove kalendarske godine samo preduzeće 'Vodovod i kanalizacija' je dostavilo novih 105.000, a 'Rad' 55.000 tužbi. Očekuju se i tužbe drugih preduzeća i Sud je ponovno na početku, kao i svake kalendarske i budžetske godine“, istakla je Jovanović. 

Ministar Nenadić i predsjednica Jovanović nastavit će institucionalnu bitku za rješavanje ovog višegodišnjeg problema, jer je očigledno da su „komunalna preduzeća u Općinskom sudu prepoznala svoju naplatnu službu“, što je obostrano ocijenjeno neprihvatljivim. Po svakoj od spomenutih tužbi, a neke od njih su i na iznos od 2 KM, u što se ministar i lično uvjerio, troškovi formiranja predmeta, propisanih taksi i administriranja iznose oko 90 KM za Budžet Kantona Sarajevo.

 

Indikativno je, također, da se na Općinskom sudu u nadležnom Registru privrednih subjekata, trenutno rješava oko 5.500 zahtjeva za registracije i promjene u registracijama privrednih subjekata pri čemu se uporedbom dolazi do zaključka da se skoro isti broj privrednih subjekata registruje i gasi, dok je istovremeno mali broj privrednih sporova.

U Radnom odjeljenju je ogroman broj tužbi, a samo u prošloj godini ih je zaprimljeno 5.757, što je preveliko opterećenje za 15 sudija tog odjeljenja. Predsjednica i ministar su razgovarali o mogućnostima spajanja predmeta u jedan gdje je to moguće, kao i drugim rješenjima za efikasniji rad ovog odjeljenja. 

U Sudu ukazuju i na nekvalitetna zakonska rješenja vezana za bolovanja, jer postoje ozbiljne indicije o zloupotrebi tog prava zaposlenih, a što također značajno utječe na rad i efikasnost Suda. Ministar će i ovo pitanje razmotriti sa nadležnim institucijama, kako bi se eventualno izvršile izmjene odgovarajućih propisa i zaustavila loša praksa.

Ministar i predsjednica su razgovarali i o nedostajućim sredstvima za izvršenje zakonskih obaveza Kantona Sarajevo, u vezi sa radom pravosuđa i dogovarali načine kako će se i ovo pitanje rješavati tokom 2017. godine.

Ministar Nenadić pozvao je predsjednicu Jovanović da zajedno posjete JU Terepijsku zajednicu - Kampus Kantona Sarajevo s ciljem uvida u provođenje alternativne krivične sankcije „rad za opće dobro na slobodi“.